η επικινδυνοτητα  των κατασκευων

οι σεισμοί της αρχαιότητας    το ελληνικο σεισμικό τόξο     το συνδρομο καταπλακωσης

επαναστατικη μεθοδος προγνωσης σεισμων

 

Εδώ και πολλά χρόνια, μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς. Το  ρήγμα στην Τουρκία επεκτείνεται αρκετά μέσα στη χώρα μας και πρέπει να υπάρξει αυξημένη ετοιμότητα στις λεγομενες "ευαίσθητες περιοχές", οι οποιες είναι δύο ειδών: οι αμεσα επηρεαζόμενες στην περιοχή του Β. Αιγαίου ως και τη Β. Εύβοια και οι εμμεσα επηρεαζόμενες οι οποιες παρουσιάζουν ένα «ώριμο» από ενεργειακής πλευράς εντατικό πεδίο τάσεων και η δράση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας αποτελεί έναν διεγερτικό παράγοντα γι' αυτές. 
Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Αιγαίο  έχουν παρατηρηθεί "σεισμικά κενά", δηλαδή περίοδοι σεισμικής "ησυχίας" που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς οι πιθανότητες για δονήσεις είναι μεγαλύτερες. 
Η ακτίνα δράσης των δύο αυτών αρκετά εκτεταμένων σεισμικών πηγών είναι διαφορετικές, μιας και στην πρώτη περιοχή "φιλοξενούνται" σεισμοί με μικρό εστιακό βάθος, μικρότερο των 60 χλμ., ενώ στη δεύτερη με μεγαλύτερο βάθος, άνω των 60 χλμ. Για το Βόρειο Αιγαίο η ακτίνα επιρροής της σεισμικής δόνησης εκτιμάται σε 70 ως 80 χλμ. κατά μήκος του ρήγματος, ενω για το Ν. Αιγαίο - Κρήτη η ακτίνα επιρροής μπορεί να φθάσει και τα 300 χλμ., ως τη μείζονα περιοχή της Αθηνας. 

 Κατασκευές που θεωρούνται περισσότερο ευαίσθητες σε μακρινούς σεισμούς, από αποστάσεις 200 ως 300 χλμ., θεωρούνται πολυώροφες οικοδομες με μεγάλο σχετικα λόγο ύψους ως προς τη βάση τους (μεγαλύτερο του 2, εξαώροφα και άνω με μήκος πλευράς περί τα 10 μέτρα), οι οποίες είναι θεμελιωμένες σε περιοχές με μεγάλο πάχος ιζημάτων όπως το Φαληρικό Δέλτα, το Ναύπλιο, το Μεσολόγγι, σε παραποτάμιες αποθέσεις ή χαμηλές περιοχές όπου σημειώνονται πλημμύρες. 
 Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες των εξής κατηγοριών κτιρίων: Παλαιών, προ του 1959, που δεν έχουν αντισεισμικές προβλέψεις. 
Εκείνων που κτίστηκαν μεταξύ του 1959 και του 1984, στα οποία υπάρχουν πιλοτές, κοντά υποστυλώματα στα ημιυπόγεια και ισόγεια, μεγάλοι χώροι για μαγαζιά και γκαράζ στο ισόγειο ή κάποιον ενδιάμεσο όροφο. 
Αυτών που είναι γωνιακά και κυρίως όσων βρίσκονται στη χαμηλότερη στάθμη του οικοδομικού τετραγώνου, εφόσον υπάρχει επαφή με άλλα κτίρια. 
Οσων έχουν γίνει πάσης φύσεως τροποποιήσεις με επεκτάσεις, προσθήκες και κατεδαφίσεις τοίχων, ή εγινε χρήση ακατάλληλων υλικών.
Οσων έχουν κατεδαφιστεί φέροντα στοιχεία τους για εγκατάσταση μηχανημάτων ή διέλευση σωληνώσεων μεγάλης διαμέτρου.
Πρεπει να ελεγχθει από ειδικούς η επικινδυνοτητα κάθε πιθανης ρωγμής και η αιτια ή κακοτεχνια που την προκάλεσε και ιδιαίτερα οποιαδήποτε υπόνοια υποσκαφής θεμελίων από διαρροές νερού - ακαθάρτων. 
Σημαντικός ειναι ο ελεγχος των εδαφών στα οποία είναι θεμελιωμένα τα αυθαίρετα, ενω πρόβλημα είναι και η λειτουργία πρατηρίων βενζίνης, μηχανουργείων και άλλων επιχειρήσεων "υψηλού κινδύνου" κάτω από σπίτια και πολυκατοικίες.

Η πολιτεία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν πληγεί από προηγούμενους σεισμούς να τα επισκευάζουν και μάλιστα τους δανειοδοτεί για τον σκοπό αυτό. Η δανειοδότηση όμως αφορά τις εργασίες για να επανέλθουν τα κτίρια στην προ του σεισμού κατάσταση. Ετσι στην πράξη γίνεται επισκευή, χωρίς όμως την παραμικρή ενίσχυση ή την άρση των αιτίων που προκάλεσαν τη ζημιά, όταν χρειάζεται η προσθήκη δομικών στοιχείων. Αυτό σημαίνει πως όταν γίνει ένας παρόμοιος σεισμός, οι ζημιές θα είναι τουλάχιστον ίδιες με αυτές που ήδη παρατηρήθηκαν. 

πηγες