οι αγνωστες, νεες σχολες

             >>>           βαθμολογια Β' & Γ' Λυκειου            σχολες υψηλης ζητησης               κατω οι βασεις
 


Πολλά από τα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ιδιαίτερα αυτά που ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια, σίγουρα θα προκαλέσουν πονοκέφαλο στους υποψήφιους του Ενιαίου Λυκείου που θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους. Παραθέτουμε τα Τμήματα αυτά με επεξήγηση για το αντικείμενο σπουδών καθώς και το είδος της απασχόλησης.

Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας (ΑΕΙ)
(4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Σκοπός του Τμήματος (Πανεπιστήμιο Πειραιά) είναι η ανάδειξη στελεχών στην επιστήμη της Διοίκησης της Παραγωγής, με έμφαση στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στα συστήματα της παραγωγής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα υποδομής που αναφέρονται στις βασικές ενότητες των Φυσικών, Μαθηματικών και Κοινωνικο-Οικονομικών Επιστημών, καθώς και μαθήματα προσανατολισμένα προς τα κύρια γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος αυτού μπορούν να εργαστούν: σε ιδιωτικές και δημόσιες παραγωγικές επιχειρήσεις και σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΑΕΙ)
(κοινό στο 4ο και το 5ο το Επιστημονικό Πεδίο)
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) δίνει έμφαση στη διεπιστημονική ολοκλήρωση τεχνολογικών, οικονομικών και διοικητικών επιστημονικών κλάδων. Το πρόγραμμα στηρίζεται στις πλέον σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και μάθησης, όπως η εκπαίδευση μέσω Η/Υ, προσομοιώσεις, παίγνια, ομαδικές εργασίες, μελέτες περιπτώσεων, υπόδυση ρόλων κ.λπ. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχοληθούν σε όλες τις παραδοσιακές ειδικότητες της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν όπως: Μάρκετινγκ - Διοίκηση
Παραγωγής - Χρηματοοικονομικά - Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων κ.λπ. Επίσης σε ειδικότητες
αιχμής όπως: Ηλεκτρονικό Εμπόριο - Διοίκηση Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Πόρων - Διοίκηση Ψηφιακών Καναλιών κ.λ.π.

Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων (ΑΕΙ)
Τμήμα κοινό στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος (Πανεπιστήμιο Πειραιά) είναι μια συστηματική σύνθεση μαθημάτων από θεωρητικά και εφαρμοσμένα γνωστικά αντικείμενα διαφόρων κλάδων της ψηφιακής τεχνολογίας και μαθημάτων που παρέχουν το αναγκαίο υπόβαθρο για την αποτελεσματική μετάδοση της γνώσης με συμβατικά και, ιδιαίτερα, με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.
Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης είναι οκτώ (8) εξάμηνα.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος εφοδιάζονται με τις απαιτούμενες γνώσεις για να απασχοληθούν ως
σχεδιαστές, διαχειριστές, εκπαιδευτές και χρήστες της σύγχρονης τεχνολογίας και των εφαρμογών της σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε ερευνητικά και  εκπαιδευτικά κέντρα.

Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΑΕΙ)
(4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Το αντικείμενο του Τμήματος (Σύρος) είναι η ολοκληρωμένη σχεδίαση Προϊόντων και Συστημάτων με
τη δημιουργική χρήση γνώσης και ιδεών από ένα μεγάλο εύρος των τεχνών και των επιστημών και με μεγάλη έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών. Οι βασικές κατευθύνσεις που αποτελούν έννοιες-κλειδιά άμεσα σχετιζόμενες με το αντικείμενο του Τμήματος, και οι οποίες χαρακτηρίζουν και τις κύριες κατευθύνσεις του, είναι: Σχεδίαση Προϊόντων, Επικοινωνία Ανθρώπου - Μηχανής, Γραφικές Τέχνες, Βιομηχανικός Σχεδιασμός, Οργανωσιακός Σχεδιασμός. Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα.

Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (ΑΕΙ)
(κοινό στο 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Νέο Τμήμα (Λάρισα) που εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λειτούργησε για πρώτη χρονιά το 2000/2001. Η σπουδαιότητα αυτού του Τμήματος είναι μεγάλη διότι είναι το πρώτο Τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Καλύπτει ένα γνωστικό αντικείμενο αιχμής και παράγει επιστήμονες οι οποίοι ως βιοχημικοί μπορούν να απασχοληθούν από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, σε ερευνητικά ή διαγνωστικά εργαστήρια, σε φαρμακευτικές εταιρείες, οργανισμούς ή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.

Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων (ΑΕΙ)
(4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Το Τμήμα (Κοζάνη) ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άρχισε τη λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 1999/2000. Οι σπουδαστές μελετούν την παραγωγή, μετατροπή και αποθήκευση μορφών ενέργειας καθώς και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ενέργειας σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τη χάραξη ενεργειακής πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος απασχολούνται κυρίως σε θέσεις ενεργειακού διαχειριστή, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως βιομηχανίες ή επιχειρήσεις ή εταιρείες παραγωγής και διανομής  ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαιοειδών προϊόντων (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, Δημόσια Επιχείρηση Φωταερίου, Διυλιστήρια δημόσια και ιδιωτικά, επιχειρήσεις διανομής πετρελαιοειδών προϊόντων κ.λ.π.) ή σε θέσεις του τομέα σχεδιασμού και λειτουργίας κτιρίων, για αποτελεσματική διαχείριση - χρήση ενεργειακών πόρων ή σε θέσεις εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα δε της τεχνικής - επαγγελματικής.

Βαλκανικών - Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (ΑΕΙ)

Λειτουργούν Τμήματα στο Παν. Θεσσαλονίκης (Φλώρινα) - (Βαλκανικών Σπουδών), το οποίο ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, και στο Παν. Μακεδονίας (Βαλκανικών - Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών), το οποίο είναι κοινό του 1ου και του 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Καλλιεργούν τη γνώση στη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Βαλκανικών και Ανατολικών χωρών. Το πρόγραμμα μαθημάτων του Τμήματος δίνει έμφαση στην εκμάθηση της Ρωσικής και μιας ακόμη γλώσσας της περιοχής στο Τμήμα Βαλκανικών - Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και δύο βαλκανικών γλωσσών στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών.

Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων (ΑΕΙ)
(4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Το Τμήμα ιδρύθηκε και λειτουργεί στην πόλη της Ορεστιάδας από το 1999 και σκοπός του είναι να καταρτίσει επιστήμονες οι οποίοι θα μελετούν, ερευνούν και θα εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους για την ανάπτυξη, προστασία, βελτίωση, αξιοποίηση και διαχείριση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν ως κύρια ενασχόληση την προστασία, αναγέννηση και επέκταση του φυσικού τοπίου και των δασικών εκτάσεων, τη δασική οικολογία και την οικολογία των υγροβιότοπων. Επίσης έχουν τη δυνατότητα, εφαρμόζοντας σύγχρονη τεχνολογία, να παρέχουν υπηρεσίες για ορθολογική διαχείριση του δάσους και για διαχείριση - αξιοποίηση των φυσικών
πόρων που αφορούν τον δασικό πλούτο

Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (ΑΕΙ)
(κοινό στο 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Πρόκειται για νέο Τμήμα (Μυτιλήνη) που έχει ως αποστολή την καλλιέργεια
 και προαγωγή της γνώσης για τον πολιτισμό και την πολιτισμική κληρονομιά, την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής σε θέματα πολιτισμού και πολιτισμικής διαχείρισης και την κατάρτιση
επιστημόνων ειδικευμένων στις σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού, παραγωγής, διάδοσης και
διαχείρισης πολιτισμικών προϊόντων και δράσεων με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Το Τμήμα
συγκαταλέγεται ανάμεσα στα Τμήματα που παράγουν επιστήμονες της Πληροφορικής.
Το αντικείμενο ενασχόλησης καλύπτει δραστηριότητες σε επιμέρους επιστημονικά αντικείμενα όπως:
 μουσειολογία, αθλητισμό, πολιτισμική διαχείριση, διαπολιτισμική εκπαίδευση, πολιτιστική εμψύχωση,
πολιτιστική προβολή, τηλεματική, ηλεκτρονικό μουσείο, οπτικοακουστικά αρχεία, κινηματογράφος,
φωτογραφία, κινούμενα σχέδια βίντεο - τέχνη, τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και προσομοίωσης.

Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΑΕΙ)
(κοινό στο 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Νέο Τμήμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που έχει ως αποστολή την καλλιέργεια και προαγωγή της επιστήμης της Βιολογίας, τη θεραπεία γενικότερα των επιστημών ζωής στο περιγραφικό, κυτταρικό
και μοριακό επίπεδο.
Ο πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε τομείς βιολογίας και τεχνολογίας φυτών και ζώων, βιοχημικών εφαρμογών, μοριακών βιοεπιστημών, εφαρμοσμένης γενετικής, βιοτεχνολογίας και βιοποικιλότητας και οικολογίας, καθώς και στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση για τη διδασκαλία μαθημάτων της ειδικότητάς του.

Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΑΕΙ)
(κοινό στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Αποστολή του Τμήματος (Ιωάννινα - Ηράκλειο) είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της Επιστήμης
και Τεχνολογίας Υλικών με τη μελέτη των διαφόρων πτυχών και ιδιοτήτων τους, με σκοπό να
καταστήσει δυνατή τη χρήση και εκμετάλλευσή τους σε πρακτικές εφαρμογές κυρίως στους τομείς
της μεταλλουργίας, μηχανικής υλικών, ηλεκτρικών και άλλων υλικών.
Η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι δέκα (10) εξάμηνα. Ο πτυχιούχος του Τμήματος έχει τη δυνατότητα να απασχολείται σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα.

Επιστημών της Θάλασσας (ΑΕΙ)
(2ο Επιστημονικό Πεδίο)
Οι στόχοι της λειτουργίας του νέου Τμήματος (Μυτιλήνη) είναι η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα θαλασσίων εφαρμογών όπως: (i) η εκπόνηση οικολογικών και περιβαλλοντικών μελετών που αφορούν τον θαλάσσιο χώρο, (ii) η χρήση σύγχρονων μεθοδολογιών, όπως η Τηλεπισκόπηση, τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και η Ρομποτική, με πεδίο εφαρμογής τον θαλάσσιο χώρο και (iii) η εκπόνηση μελετών υποδομής όσον αφορά υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις και παράκτιες κατασκευές. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα. Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στα παραπάνω αναφερόμενα αντικείμενα όπως: Υπουργείο Περιβάλλοντος,
Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, και επί μέρους εποπτευόμενους φορείς τους, Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ναυτιλιακά γραφεία κ.λπ.

Μεσογειακών Σπουδών (ΑΕΙ)
(1ο Επιστημονικό Πεδίο)
Το Τμήμα (Ρόδος) έχει ως αποστολή τη μελέτη και την έρευνα για τον πολιτισμό, την ιστορία, τις γλώσσες (Αραβική, Τουρκική, Εβραϊκή και Ελληνική), τις οικονομικές και πολιτικές δομές των χωρών της Νότιας και ΝΑ Μεσογείου. Τομείς του Τμήματος είναι οι Διεθνείς Σχέσεις και Οργανισμοί, η Αρχαιολογία και η Αρχαιομετρία και η Γλωσσολογία της ΝΑ Μεσογείου.
Οι φοιτητές του Τμήματος παρακολουθούν τα Αγγλικά ως υποχρεωτική ξένη γλώσσα. Επίσης παρακολουθούν μία υποχρεωτικά και μία τουλάχιστον προαιρετικά από τα Αραβικά, Τουρκικά, Εβραϊκά.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχοληθούν στην έρευνα και στην εκπαίδευση, σε μουσεία και ιδρύματα πολιτισμού, σε υπουργεία, σε αρχαιολογικές σχολές, σε μεταφραστικά γραφεία, σε ινστιτούτα γλωσσολογίας και επεξεργασίας λόγου, στο διπλωματικό σώμα κ.ά.

Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΑΕΙ)
(κοινό στο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο)
Το Τμήμα ανήκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρόγραμμα σπουδών του έχει  σχεδιασθεί για να προετοιμάζει στελέχη για επιχειρήσεις και οργανισμούς, ικανά να αντιμετωπίζουν με επιτυχία την πολυπλοκότητα των σύγχρονων και μελλοντικών τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία στελεχών με βασικές γνώσεις διοικητικής επιστήμης πλαισιωμένες με γνώσεις και ικανότητες διαχείρισης και χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και με τις απαραίτητες διοικητικές και ηγετικές ικανότητες.

Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΑΕΙ)
 (4ο Επιστημονικό Πεδίο)
 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (έδρα η Χίος) έχουν ως κύριο αντικείμενο ενασχόλησης τον σχεδιασμό της δομής, της διαχείρισης και της λειτουργίας σύγχρονων τεχνολογικών και διοικητικών συστημάτων και την εκπόνηση ποικίλων μελετών για την οργάνωση επιχειρήσεων. Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης είναι δέκα (10) εξάμηνα.

Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΑΕΙ)
 (1ο Επιστημονικό Πεδίο)
Οι σκοποί του Τμήματος (Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας - Θεσσαλονίκη) είναι να προάγει τις κοινωνικές επιστήμες και την έρευνα στην εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική και ιδιαίτερα στους τομείς της συνεχούς εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και ειδικών ατόμων, των εκπαιδευτικών τεχνολογιών, καθώς και της αξιολόγησης, διαμόρφωσης και ανάπτυξης θεσμών κοινωνικής πολιτικής. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.
Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Συνεχούς Εκπαίδευσης θα μπορούν να απασχοληθούν:
Σε οργανισμούς δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα που ασχολούνται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό καθώς και με την οικονομική (επαγγελματική) και κοινωνική ενσωμάτωση μειονεκτουσών ομάδων και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ακόμη σε επιχειρήσεις ως στελεχικό δυναμικό που είναι απαραίτητο στον νευραλγικό τομέα της κατάρτισης και επανακατάρτισης ενηλίκων, ιδιαίτερα στα δεδομένα των νέων τεχνολογιών.

Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΑΕΙ)
(Τμήμα κοινό στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο)
Σκοπός του Τμήματος (Πανεπιστήμιο Αθηνών) είναι η μελέτη της επιστήμης από όλες τις δυνατές της
 πλευρές: από τη μεθοδολογική - εσωτερική της πλευρά, από τη διαχρονική - ιστορική της διάσταση και από την πλευρά της σχέσης της με άλλα πολιτιστικά και κοινωνικά φαινόμενα. Έχει δύο κατευθύνσεις: Φιλοσοφίας και Ιστορίας Φυσικών Επιστημών - Φιλοσοφίας και Ιστορίας των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος αυτού μπορούν να εργαστούν: στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως εμπειρογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι.

Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (ΑΕΙ)
 (1ο Επιστημονικό Πεδίο)
Πρόκειται για νέο Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θράκης (Κομοτηνή) που δέχτηκε τους πρώτους
εισακτέους τον Οκτώβριο του 2000. Σκοπός του είναι η καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση, με τη
 διδασκαλία και την έρευνα, της γλώσσας της γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού των
Παρευξείνιων Χωρών (Ελλήνων, Γεωργιανών, Αρμενίων, Ρουμάνων, Βουλγάρων, Τούρκων). Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται σε κρατικές ελληνικές υπηρεσίες, προξενικά γραφεία ή ιδιωτικές επιχειρήσεις σε παρευξείνιες χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία).

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΑΕΙ)
(1ο Επιστημονικό Πεδίο)
Το Τμήμα (Πάντειο Πανεπιστήμιο - Πανεπιστήμιο Πειραιά) και τα προγράμματα σπουδών του έχουν σκοπό να προσφέρουν στον κάθε απόφοιτο βασική κατάρτιση στις επιστήμες Δίκαιο, Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία, Ιστορία και Οικονομική Επιστήμη. Τα μαθήματα, ιδιαίτερα των τελευταίων εξαμήνων, προσφέρουν εξειδικευμένες και κατά το δυνατόν πρακτικές γνώσεις για τους θεσμούς και τις λειτουργίες της διεθνούς ζωής, τις συνθήκες που επικρατούν σε σημαντικές για την ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομία περιοχές, όπως τα Βαλκάνια, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή, ενώ δίνουν έμφαση τόσο στις κρατικές επαφές, συναλλαγές και συμφωνίες όσο και σε αυτές που συνάπτουν μη κυβερνητικοί φορείς. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται ως στελέχη των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του
 Διπλωματικού Σώματος και γενικότερα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και των επιστημονικών ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού επί ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων.

Επιστημών της Τέχνης (ΑΕΙ)

 (1ο Επιστημονικό Πεδίο)
Αντικείμενο του Τμήματος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) αποτελούν οι τέχνες (μουσική, θέατρο, ζωγραφική κ.λπ.) και οι επιστήμες που ασχολούνται με διάφορους τομείς της τέχνης όπως π.χ. Ιστορία, Κριτική, Τεχνολογία. Στα 8 εξάμηνα της φοίτησης διδάσκονται τόσο θεωρητικά μαθήματα όσο και εργαστηριακά (εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων, γραφικών τεχνών, φωτογραφίας).
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Επιστημών της Τέχνης θα μπορούν να απασχολούνται ως θεωρητικοί της Τέχνης, ως ιστορικοί της Τέχνης, ως στελέχη διοίκησης μουσείων και άλλων πολιτιστικών οργανισμών (ειδικοί στο πολιτιστικό μάνατζμεντ), ως καθηγητές εικαστικών τεχνών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κ. ά..

 Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (ΑΕΙ)
(3ο Επιστημονικό Πεδίο)

Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής είναι νέο Τμήμα (Αλεξανδρούπολη) που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000/2001. Σκοπός του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και προαγωγή των βιοεπιστημών. Η καλλιέργεια επιστημόνων ικανών να παράγουν βασική έρευνα στις βιοεπιστήμες, να εφαρμόζουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην ιατρική έρευνα και εφαρμογή, να διδάσκουν τις βιοεπιστήμες στην εκπαίδευση και να συμμετέχουν στην οργάνωση της βιοτεχνολογίας. Οι σπουδές διαρκούν συνολικά 8 εξάμηνα.

 Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΑΕΙ)
(Τμήμα κοινό στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
 Οι σπουδές των Μαθηματικών και Φυσικών Εφαρμογών συνδυάζουν το ενδιαφέρον του Μαθηματικού και Φυσικού, για την ανακάλυψη και μελέτη του φυσικού κόσμου, με το ενδιαφέρον του Μηχανικού για την εφαρμογή των προϊόντων μίας τέτοιας έρευνας στην επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων. Το δίπλωμα του Τμήματος (ΕΜΠ) είναι ενιαίο, αναγράφεται όμως σε αυτό η συγκεκριμένη κατεύθυνση που έχει παρακολουθήσει ο φοιτητής. Το πρόγραμμα και των δύο κατευθύνσεων εμπλουτίζεται από μαθήματα προγραμματισμού και υπολογιστών και ανθρωπιστικών σπουδών που στοχεύουν στην ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσωπικότητας των φοιτητών μας, καθώς και από μαθήματα διδακτικής, οικονομικών και δικαίου. Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης είναι δέκα (10) εξάμηνα.
 Οι πτυχιούχοι απασχολούνται ως στελέχη, σε προηγμένες βιομηχανίες και επιχειρήσεις και σε άλλους φορείς όπως: τραπεζικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματοοικονομικά γραφεία, εταιρείες περιβαλλοντικής διαχείρισης, εταιρείες διακίνησης προϊόντων κ.λπ. Ακόμη μπορούν να απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια και μετα-Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερα δε στην Τεχνική Επαγγελματική.

 Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας (ΑΕΙ)
(Τμήμα κοινό στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Στόχος του Τμήματος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) είναι να καλύψει έναν επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα αιχμής με τεράστιο ενδιαφέρον για την Εθνική Οικονομία, καθόσον η Γεωργία αποτελεί μαζί με την Ιατρική το πιο σημαντικό πεδίο έρευνας και εφαρμογών της Βιοτεχνολογίας. Η Γεωπονική Βιοτεχνολογία εφαρμόζει τις προηγμένες γνώσεις και μεθόδους των τομέων της μοριακής βιολογίας, γενετικής, εφαρμοσμένης βιοχημείας, ενζυμολογίας και μικροβιολογίας στη γεωργική παραγωγή (φυτική και ζωική) και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης είναι δέκα (10) εξάμηνα.

Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΑΕΙ)
 (Τμήμα κοινό στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Παράλληλα με τις γενικές γεωπονικές γνώσεις το Τμήμα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) προσφέρει στους φοιτητές του ευρύ φάσμα ειδικών μαθημάτων, τα οποία καλύπτουν τους τομείς της Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, της Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, της Μηχανικής Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων, του Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και της Γαλακτοκομίας.
 Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης είναι δέκα (10) εξάμηνα.
 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος αυτού μπορούν να εργαστούν: στα σχετικά Υπουργεία, Οργανισμούς, στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, σε Γεωργικούς Συνεταιρισμούς, σε γεωργικές επιχειρήσεις φυτικής ή ζωικής παραγωγής, σε βιομηχανίες γεωργικών φαρμάκων κ.λπ.

Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (ΑΕΙ)
 (Τμήμα κοινό 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου)
Στόχος του Τμήματος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) είναι η παροχή θεωρητικής και πρακτικής
 εκπαίδευσης σε θέματα: διαχείρισης υδατικών πόρων, εδαφολογίας και γεωργικής χημείας καθώς
 και αγροτικών κατασκευών και γεωργικής μηχανολογίας. Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης είναι δέκα (10) εξάμηνα.
 Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου μπορούν να εργαστούν στα σχετικά Υπουργεία, Οργανισμούς, στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, σε Γεωργικούς Συνεταιρισμούς, σε γεωργικές επιχειρήσεις φυτικής ή ζωικής παραγωγής, σε βιομηχανίες γεωργικών φαρμάκων, σε βιομηχανίες τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων, σε καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, μηχανημάτων, φυτώρια, ως καθηγητές στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση.

 Περιβάλλοντος (ΑΕΙ)
 (Τμήμα κοινό στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
 Σκοπός του Τμήματος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη) είναι η εκπαίδευση ατόμων ικανών να κατανοούν και να ερμηνεύουν τα τεχνολογικά, κοινωνικά, ηθικά και διαχειριστικά προβλήματα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και να συμβάλλουν στη λύση τους με μια αντίληψη της πολυμέρειας και συνολικότητάς τους. Τα κυριότερα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος είναι της Βιολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Οικονομίας, της Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του Δομημένου Περιβάλλοντος και της Πολεοδομίας. Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης είναι δέκα (10) εξάμηνα.
Με βάση τα παραπάνω, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι δυνατόν να απασχοληθούν σε όλους εκείνους τους τομείς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που αφορούν την εκπαίδευση, τη διαχείριση, τον σχεδιασμό, την κατασκευή έργων, καθώς και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 Επιστήμης των Υλικών (ΑΕΙ)
 (Τμήμα κοινό στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο)
Το Τμήμα (Πανεπιστήμιο Πατρών) έχει ως αποστολή να καταρτίζει επιστήμονες που θα ασχοληθούν στους τομείς των τεχνολογικών και βιοϊατρικών εφαρμογών της επιστήμης των υλικών, του σχεδιασμού, παραγωγής και φυσικοχημικού ελέγχου των υλικών, της εκπαίδευσης στις θετικές επιστήμες και της έρευνας στην Επιστήμη και την Τεχνολογία των προηγμένων υλικών. Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης είναι δέκα (10) εξάμηνα. Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα κεραμικά, γυαλιά, χρώματα, φάρμακα, σε εταιρείες ελέγχου της ποιότητας των υλικών.

 Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (ΑΕΙ)
 (2ο Επιστημονικό Πεδίο)
 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σάμος) έχουν ως κύριο αντικείμενο τη συγκέντρωση και ανάλυση των απαραίτητων στοιχείων για την εξακρίβωση, διερεύνηση και εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν διάφορα αβέβαια γεγονότα όπως: ασφαλιστικοί κίνδυνοι, δημογραφικά δεδομένα, οικονομικά μεγέθη, τεχνολογικές εξελίξεις ή οποιοσδήποτε συνδυασμός όλων αυτών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μακροπρόθεσμων χρονικών διαστημάτων. Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται ως στελέχη ερευνητές ή οικονομικοί σύμβουλοι σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, τραπεζικά ιδρύματα, κοινωνικές ασφαλίσεις, ασφαλιστικές ή χρηματιστηριακές οικονομικές μονάδες κ.λ.π.

 Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΑΕΙ)
 (4ο Επιστημονικό Πεδίο)
 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος (Πανεπιστήμιο Θράκης - Ορεστιάδα) έχουν ως κύρια ενασχόληση την  προστασία, αναγέννηση και επέκταση του φυσικού τοπίου και των δασικών εκτάσεων, τη δασική οικολογία και την οικολογία των υγροβιότοπων. Επίσης έχουν τη δυνατότητα, εφαρμόζοντας σύγχρονη τεχνολογία, να παρέχουν υπηρεσίες για ορθολογική διαχείριση του δάσους και για διαχείριση - αξιοποίηση των φυσικών πόρων που αφορούν τον δασικό πλούτο. Η φοίτηση διαρκεί 10  εξάμηνα.
 Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως στα
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Δασικούς Συνεταιρισμούς, δασικές βιομηχανίες και σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στα επιστημονικά αντικείμενα που αναφέρονται παραπάνω.

Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΑΕΙ)
 (4ο Επιστημονικό Πεδίο)
 Σκοπός του Τμήματος (Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά - Πανεπιστήμιο Θράκης, Ξάνθη) είναι να μορφώνει μηχανικούς επιστήμονες ειδικούς στον σχεδιασμό της δομής και τη  διαχείριση της λειτουργίας σύγχρονων τεχνολογικών και διοικητικών συστημάτων. Οι μηχανικοί αυτοί  αποκτούν ισχυρό υπόβαθρο στα μαθηματικά, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη μηχανική, τις τεχνολογίες παραγωγής, την επιχειρησιακή έρευνα και τη διοικητική επιστήμη και είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να εκπονούν ποικίλες μελέτες οργάνωσης παραγωγής και υπηρεσιών. Με τις γνώσεις που αποκτά ο Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης μπορεί να απασχοληθεί ως στέλεχος ή σύμβουλος στα τμήματα οργάνωσης, διοίκησης, μεθόδων, προγραμματισμού και σχεδιασμού επιχειρήσεων. Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα.   >>>
 


  >>>           βαθμολογια Β' & Γ' Λυκειου            σχολες υψηλης ζητησης               κατω οι βασεις