Αμερικανικες επεμβασεις

CIA & 17N       EO 17 N
 


 
 

θεματα
 
 

μουσικο σχολιο
 
 
 

σχολιο
 
 
 
 

προφητειες
 
 

Αποκαλυψη
 
 

σφηνακια
 
 

παιδεια
 
 

μνημη
 
 

κληρονομια
 
 

θρησκευτικοτητα
 
 

οικολογια
 
 

οικονομια
 

 

τυπος

 1. Κίνα, 1945-49: Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στον εμφύλιο πόλεμο υποστηρίζοντας τον Τσανγκ Κάι-σεκ εναντίον των κομμουνιστών του Μάο. Ο Τσανγκ Κάι-σεκ τελικά υποχρεώνεται να καταφύγει στην Ταϊβάν το 1949. Στο πλευρό του οι ΗΠΑ επιστρατεύουν Ιάπωνες στρατιώτες που πρόσφατα είχαν ηττηθεί στον πόλεμο. 
 2. Ιταλία, 1947-48: Χρησιμοποιώντας κάθε μέσον παρεμβαίνουν στις εκλογές προκειμένου να εμποδίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα να ανέβει στην εξουσία νόμιμα. Στα επόμενα χρόνια, η αμερικανική παρέμβαση γίνεται με τη χορήγηση εκατομμυρίων δολαρίων στα υπόλοιπα μικρά κόμματα αποτρέποντας τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους κομμουνιστές, που όλη τη μεταπολεμική περίοδο παρέμεναν το μεγαλύτερο, με σχετική όμως πλειοψηφία, κόμμα. 
 3. Ελλάδα, 1947-49: Οι ΗΠΑ διαδέχονται τους Βρετανούς στηρίζοντας τον αγώνα εναντίον των κομμουνιστών, που είχαν σχηματίσει τις αντιστασιακές ομάδες που είχαν πολεμήσει τους ναζί. Η Ακροδεξιά εγκαθιδρύει αυταρχικό καθεστώς με διώξεις εναντίον των αριστερών. 
 4. Φιλιππίνες, 1945-53: Αμερικανοί στρατιώτες πολεμούν εναντίον των αριστερών δυνάμεων (Χουκς), πριν ακόμα τερματιστούν οι μάχες ανάμεσα στους Χουκς και τους Ιάπωνες εισβολείς. Με το τέλος του πολέμου συνεχίζονται οι μάχες εναντίον των Χουκς, για να εγκαθιδρυθεί η δικτατορία του Φερντινάντ Μάρκος. 
 5. Νότια Κορέα, 1945-53: Μετά το τέλος του πολέμου, οι ΗΠΑ καταπιέζουν τις προοδευτικές δυνάμεις στηρίζοντας τους συντηρητικούς που είχαν συνεργαστεί με τους Ιάπωνες κατακτητές. Στον πόλεμο εναντίον της Βόρειας Κορέας συμμετείχαν «εθελοντικές δυνάμεις» από τις περισσότερες συμμαχικές στις ΗΠΑ χώρες. 
 6. Αλβανία, 1949-53: Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς και να εγκαταστήσουν φιλοδυτική κυβέρνηση που θα αποτελούσαν φιλομοναρχικοί και συνεργάτες των Ιταλών φασιστών και των ναζί κατακτητών. 
 7. Γερμανία, δεκαετία 1950: Η CΙΑ ενορχηστρώνει μακράς διάρκειας προπαγανδιστική εκστρατεία, αλλά και σαμποτάζ και ψυχολογικό πόλεμο με στόχο την Ανατολική Γερμανία, που υποχρεώνεται να ανεγείρει το Τείχος του Βερολίνου το 1961. 
 8. Ιράν, 1953: Ανατρέπεται ο εκλεγμένος με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρωθυπουργός Μοσαντέκ έπειτα από κοινή αμερικανο-βρετανική επιχείρηση. Είχε κάνει το λάθος να εθνικοποιήσει μια μεγάλη βρετανικών συμφερόντων πετρελαϊκή επιχείρηση στο Ιράν. Το πραξικόπημα αποκατέστησε την απόλυτη εξουσία του σάχη, με καταπιεστικό καθεστώς, ενώ επί 25 χρόνια η πετρελαϊκή βιομηχανία μοιραζόταν ανάμεσα στις αμερικανικές και βρετανικές επιχειρήσεις που κατείχαν από 40%. 
 9. Γουατεμάλα, 1953-1990: Η CΙΑ οργάνωσε το πραξικόπημα που ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη προοδευτική κυβέρνηση του Γιάκομπο Αρμπένς, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο καθεστώς τρομοκρατίας με σαραντάχρονη ιστορία γεμάτη βασανιστήρια, εξαφανίσεις, μαζικές εκτελέσεις και θύματα πλέον των 100.000 ανθρώπων. Αιτία; Η εθνικοποίηση από τον Αρμπένς της αμερικανικής εταιρείας United Fruit. 
 10. Μέση Ανατολή, 1956-58: Το δόγμα Αϊζενχάουερ έλεγε «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συμπαρασταθούν με τις ένοπλες δυνάμεις τους με οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής το ζητήσει, επειδή κινδυνεύει από τον διεθνή κομμουνισμό». Σε εφαρμογή του δόγματος, οι ΗΠΑ δύο φορές αποπειράθηκαν να ανατρέψουν τη συριακή κυβέρνηση, στήριξαν απόλυτα την ιορδανική μοναρχία, αποβίβασαν 14.000 στρατιώτες στον Λίβανο και συνωμότησαν να ανατρέψουν ή να δολοφονήσουν το Νάσερ στην Αίγυπτο, ανεπιτυχώς όμως. 
 11. Ινδονησία, 1957-58: Ο Σουκάρνο όπως ο Νάσερ, ήταν ο τύπος του τριτοκοσμικού ηγέτη που δεν άντεχαν οι ΗΠΑ. Πίστευε στην ουδετερότητα, και συνδιαλεγόταν, ταξιδεύοντας τόσο στη Μόσχα όσο και το Πεκίνο, αλλά και την Ουάσιγκτον. Εθνικοποίησε όμως αρκετές ολλανδικών συμφερόντων επιχειρήσεις ­ της πρώην αποικιακής δύναμης. Αρνιόταν όμως να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η CΙΑ ανέλαβε δράση και έτσι βρέθηκε ο πραξικοπηματίας στρατηγός Σουχάρτο (1965). 
 12. Βρετανική Γουιάνα /Γουιάνα, 1953-64: Επί 11 χρόνια δύο από τις παλιότερες  δημοκρατίες της Γης, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε να εμποδίσουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη Τσέντι Τζαγκάν να αναλάβει την εξουσία. Είχε εκλεγεί τρεις φορές και ήθελε ανεξαρτησία και ουδετερότητα. Με διαδηλώσεις, παραπληροφόρηση και τρομοκρατία, έπειτα από προσωπική εντολή του προέδρου Κέννεντυ ­ «Να τελειώνουμε μ' αυτόν» ­ το κατάφεραν. Από τις αξιοπρεπέστερες χώρες στην περιοχή, στη δεκαετία του '80, η Γουιάνα έγινε η φτωχότερη. 
 13. Βιετνάμ, 1950-73: Ο Χο Τσι Μινχ είχε γράψει επιστολές στον πρόεδρο Τρούμαν, ζητώντας του να βοηθήσουν οι ΗΠΑ ώστε να απαλλαγεί το Βιετνάμ από τους αποικιοκράτες Γάλλους. Αγνοήθηκε όμως επειδή ήταν κομμουνιστής. Είικοσι τρία χρόνια αργότερα και με ένα εκατομμύρια νεκρούς, οι ΗΠΑ απέσυραν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από το Βιετνάμ. Πολλοί την χαρακτήρισαν στρατιωτική ήττα. Καταστρέφοντας όμως το Βιετνάμ έως τη ρίζα και δηλητηριάζοντας τη γη του, οι ΗΠΑ πέτυχαν ένα σημαντικό στόχο: απέτρεψαν το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί ως οικονομική δύναμη στην περιοχή.    >>>
 
πηγη