Αφελληνισμός

Υφαλοκρηπιδα     Aλφαβητάρι       Διεθνές Δίκαιο      Τουρκική  άποψη      Ποντιακος ελληνισμος    Ιμβρος-Τένεδος     Ιμια
 

 Η Ελλάδα ως χώρος δράσης των Ελλήνων δεν περιορίζεται μόνο στα εδάφη που ανήκουν σήμερα στην Ελληνική Δημοκρατία. Ελληνες κατοικουσαν από χιλιάδων ετών  την Ανατολική Θράκη (Ευρωπαϊκή Τουρκία), την Ιωνία (δυτική Μικρά Ασία) και άλλα τμήματα της Μικράς Ασίας, τον Πόντο (βόρεια Τουρκία), την Κύπρο, την Ανατολική Ρωμυλία (νοτιοανατολική Βουλγαρία), την Πελαγονία (νότια Σκόπια), τη Βόρεια Ήπειρο (νότια Αλβανία), τη Μεγάλη Ελλάδα (νότια Ιταλία και νησιά). Όμως το μικρό και εξαρτημένο νεοελληνικό κράτος που προέκυψε από την Επανάσταση του 1821, δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει τον αφελληνισμό των περισσότερων απο αυτές τις περιοχές, όπου ο Ελληνισμός τελικά εκδιώχθηκε, ή έχασε την εθνική και γλωσσική του ταυτότητα.
 

Κατω Ιταλία
Ο αφελληνισμός της κάτω Ιταλίας πραγματοποιήθηκε μετά την ίδρυση του Ιταλικού κράτους από τον Γκαριμπάλντι, αλλά διευκολύνθηκε από μία ιστορική διαδικασία 1.500 χρόνων απομακρύνσεως του Ιταλικού από τον μητροπολιτικό Ελληνισμό. Ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία των νοτίων Ιταλών δηλώνει Ελληνικής καταγωγής.

Ανατολική Ρωμυλία
Στην Ανατολική Ρωμυλία στο τέλος του προηγούμενου αιώνα μετά την πραξικοπηματική κατάληψη και προσάρτησή της από την Βουλγαρία, εκδιωχθηκαν όλοι οι Ελληνες που δε δέχθηκαν τον εκβουλγαρισμό τους. Όσοι παρέμειναν, έλαβαν βουλγαρικά ονόματα και αναγκάστηκαν να ξεχάσουν την Ελληνική γλώσσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία του σύγχρονου Βουλγαρικού λαού δεν κατάγεται από τους μεσαιωνικούς Βουλγάρους του Κρούμου και του Σαμουήλ, αλλά κυρίως από τους παλαιούς ιθαγενείς Ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής και άλλους αυτόχθονες, οι οποίοι εκβουλγαρίσθηκαν εθνικά και εκσλαβίσθηκαν γλωσσικά.

Βόρεια Ήπειρος
Η νότια και δυτική Αλβανία κατοικούνταν από Ηπειρώτες Έλληνες. Μετά τους ρωμαϊκούς χρόνους ένα τμήμα του πληθυσμού λατινοποίησε την γλώσσα του και ένα άλλο διατήρησε την Ελληνική γλώσσα και το αλφάβητό της. Απ' αυτούς, οι μεν αποτελούν την φάρα των Τόσκηδων, που δεν διαφέρουν στην όψη από τους Έλληνες Ηπειρώτες και είναι στην πλειοψηφία τους Ορθόδοξοι, οι δε είναι οι γνωστοί μας Βορειοηπειρώτες. Όταν οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να μείνει η Βόρειος Ήπειρος στο νεοσύστατο Αλβανικό κράτος, φρόντισαν μαζί με τους βόρειους Αλβανούς Γκέκηδες (τους πραγματικούς Αλβανούς, όπως είναι και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων) να αφελληνίσουν την Βόρειο Ήπειρο και τους Τόσκηδες. Μάλιστα, μετά το 1990 το μεταναστευτικό ρεύμα των Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα αποψίλωσε την Βόρειο Ήπειρο από το αμιγώς Ελληνικό στοιχείο.

Μικρασιατικός Ελληνισμός
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι Τούρκοι εξόντωσαν ή εξεδίωξαν τους Έλληνες της Ιωνίας, του Πόντου, της Αν. Θράκης, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Ακόμα και σήμερα ο διωγμός των τελευταίων καταλοίπων του αρχαίου και βυζαντινού Ελληνισμού της Τουρκίας συνεχίζεται. 

Σκοπια
Η νότια περιοχή της Δημοκρατίας των Σκοπίων (FYROM), από ανθρωπολογική άποψη, ήταν από τους προϊστορικούς χρόνους Ελληνική. Από τη δεκαετία του 1920 άρχισε ο βίαιος αφελληνισμός και εκσερβισμός του Μοναστηρίου και της υπόλοιπης Πελαγονίας, ο οποίος μετά το 1945 μετεβλήθη σε ψευδομακεδονικό εκσλαβισμό. 

Κύπρος
Η Κύπρος μόλις πριν 20 χρόνια γνώρισε αυτό που δεν είχε γνωρίσει επί 9.000 χρόνια ιστορικών περιπετειών. Η Τουρκία κατέχει παρανόμως το βόρειο τμήμα της μεγαλονήσου και έχει αφαιρέσει κάθε Ελληνικό στοιχείο εκδιώκοντας 200.000 Έλληνες για να εγκατασταθούν πολλοί έποικοι από την Τουρκία.

Ελλάδα
Το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας οδηγεί με βεβαιότητα στην μεγάλη μείωση του πληθυσμού των γηγενών Ελλήνων κατοίκων. Ενω για την διατήρηση των γενεών απαιτούνται 2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, στην χώρα μας ο δείκτης αυτός βρίσκεται περίπου στο 1,25. Η προοπτική είναι δραματική, καθώς τις επόμενες δεκαετίες η Ελλαδα θα μεταβληθεί σε χώρα γερόντων. Το φαινόμενο αποκτά οδυνηρότερες διαστάσεις με τη μετακίνηση πληθυσμών λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα.

πηγη